In feite is het de manier van leven die je leven minder stressvol en zinvoller zal maken.

Zoals eerder besproken, omvat de Orthodoxe manier van leven veel vastenperiodes en -dagen. 
Er is de Grote Vasten vóór Pasen; we moeten elke woensdag en vrijdag vasten; en we vasten voordat we de Heilige Communie ontvangen. Je kunt de kerkkalender volgen voor vastenrichtlijnen die door de Kerk zijn opgesteld om u te helpen bij je inspanningen om uw passies te temmen. 
Vraag altijd advies aan je geestelijke vader over wat passend is in jouw persoonlijke situatie. 
Vaak merk je dat je vastzit in een sleur en zo geconditioneerd bent aan een bepaalde voorkeur of afkeer dat je zelfs de gedachte niet kunt verdragen om jezelf ervan los te rukken. Het is alsof er een diepe groef in je geest is gegrift, als een sleur, waar je niet uit kunt komen. Je doet hetzelfde keer op keer zonder erbij na te denken.
Deze sporen moeten worden geïdentificeerd en verwijderd, zodat je vrij bent om te kiezen. 
Als je vastzit aan het volgen van je eigen verlangens die automatisch worden geprikkeld door je zintuigen, en je oor iets van een ander oppikt persoon zegt dat dat woede in je opwekt, ben je op weg naar een conflict. 
Op het moment dat je boos reageert, ben je niet in staat om lief te hebben zoals God gebiedt. In feite ben je onmiddellijk gescheiden van God. 
Probeer opmerkzaam te worden op al je voorkeuren en antipathieën en herken de passies die ze opwekken. Dit betekent op de juiste manier ja en nee kunnen zeggen als een verstandige keuze, niet gebaseerd op een automatisch antwoord. Het antwoord is niet noodzakelijkerwijs onthouding. 
We willen verder gaan dan vertrouwen op onthouding, maar onthouding kan nodig zijn om een ​​patroon te doorbreken dat ons beheerst. 
Het vermijden van situaties die je passies opwekken is één benadering, maar naarmate je enkele van de andere hier gepresenteerde punten ontwikkelt, zul je in staat zijn om in te grijpen op het moment dat ze worden gewekt en geschiktere handelwijzen te kiezen.
Je wilt kunnen ingrijpen in je denkproces als er verlangens ontstaan. Dit is waar waakzaamheid en het beoefenen van het Jezusgebed het belangrijkst zijn. In plaats van te reageren als een robot, kun je je geest conditioneren om het gebed op te roepen om je te onderbreken en uit de sleur te halen.
Terwijl je je belangrijkste sporen identificeert, kun je om Gods hulp bidden. Als je een regelmatig gebedsleven onderhoudt, regelmatig deelneemt aan erediensten en de sacramenten, zal God je helpen. 

Je bezoek aan de website is persoonlijk. Niets wordt opgeslagen of gedeeld