In feite is het de manier van leven die je leven minder stressvol en zinvoller zal maken.

Naast geestelijk gezelschap, suggereert de Orthodoxe Traditie dat Christenen een geestelijke vader of moeder moeten hebben om hen te begeleiden op hun geestelijke reis. 
Dit gaat terug tot de vroegste dagen van het Christendom.

Sint-Paulus wijst op de relatie tussen een geestelijke gids en zijn geestelijke kinderen.
“Want al hebt u misschien tienduizend leermeesters in Christus, toch hebt u niet veel vaders; want in Christus Jezus heb ik u verwekt door het evangelie. Daarom dring ik er bij u op aan, volg mij na.” 
Hij wijst erop dat deze relatie de nabootsing van het leven en het karakter van de geestelijke vader inhoudt. 

Later in de 4e eeuw moedigt St.-Basilios de Grote iedereen aan om een ​​geestelijke vader te vinden "die u kan dienen als een zekere gids bij het leiden van een heilig leven" en waarschuwt dat "te zeggen dat men geen raad nodig heeft geweldig trots is." 

Het risico lopen je eigen weg te gaan, is het risico lopen ten prooi te vallen aan de machtigste van alle zonden: trots. 

We kunnen allemaal gemakkelijk worden misleid door onze eigen richting en in de verleiding komen te denken dat we grote vooruitgang boeken, terwijl we alleen maar ons eigen ego en onze trots opbouwen. 

Elke persoon heeft een geestelijke vader of moeder nodig als hij of zij oprecht is in het zoeken naar Gods wil en groeit in geloof. 

De rol van de Orthodoxe geestelijk ouder is zoekers langs het geestelijke pad te leiden, hen te helpen hun passies te overwinnen, hen te begeleiden in manieren van gebed, ascetische disciplines en deelname aan de mysteriën en hen te leiden naar de ultieme vereniging met God.

Je bezoek aan de website is persoonlijk. Niets wordt opgeslagen of gedeeld